IFish Fishing Forum banner

Porozmawiajmy o przynętach pływających do słonej wody

8.3K views 54 replies 15 participants last post by  Liquiddeath  
#1 ·
Powoli zaczynam wpadać w króliczą norę i potrzebuję kogoś, kto włoży trochę rozsądku do mojej grubej głowy!

Oglądam filmy na YouTube, w których wylewa się miękki plastik (głównie przynęty basowe), gdzie ludzie dodają półprzezroczyste proszki zmieniające kolor, brokat o wielu rozmiarach i laminują wiele warstw/kolorów. Jestem poważnie uzależniony od pomysłu robienia własnych przynęt pływających, zamiast kupowania ich za 1,50 do 2,50 dolara za przynętę.

Czy ktoś wpadł w tę pułapkę tworzenia przynęt, czy było to wszystko, co myślałeś, że będzie i jakie masz dla mnie sugestie (robić czy kupować)?

#2 ·
To fajne hobby. To denerwuje, gdy trzeba ciągle wymieniać przynęty, ponieważ lings je rozrywają lub obgryzają im ogony. Teraz po prostu je przetapiamy.
Używamy mieszanki 70-30 super wytrzymałego plastizolu do przynęt morskich. 100% super wytrzymałości sprawia, że przynęta jest dość twarda i o wiele trudniejsza w obróbce na gorąco. Zawsze wydaje się grudkowata, chyba że pracuje się z nią tuż przy granicy spalenia.
Przez lata zebraliśmy wiele form, ale Epic Bait Molds zawsze miało najlepszy wybór.
Uważaj; możesz wydać o wiele więcej na formy do przynęt, formy do jigów, plastik, ołów i haczyki, niż możesz uzasadnić, ale to fajny sposób na spędzanie dni wolnych od wędkowania.
Byłbym skłonny pożyczyć Ci trochę rzeczy, jeśli chcesz. Mam świetną formę do 12-calowego gruba z kręconym ogonem, która zabija lings

#3 ·
Dziękuję za rady i sugestie!

W zeszły weekend odebrałem garnek Lee Production 4-20 od Grima i mam mnóstwo ołowianych jigów/ciężarków, które chciałbym odlać, zanim przejdę do plastikowych przynęt. Oprócz form pokazanych poniżej, posiadam 2-funtowy ciężarek do dorsza i 8-uncjową formę do jigów z kulistym nosem (nie pokazano) oraz dostęp do formy Do-It 2lb/3lb cannon ball.

Z przyjemnością zapłacę za korzystanie z twojego sprzętu w gotowym produkcie lub pożyczę ci mój sprzęt do odlewania ołowiu, jeśli/kiedy nadejdzie czas, aby przejść do formowania tworzyw sztucznych.

Dziękuję z góry za wkład i hojność! Wesołych Świąt! 👍🏻

#4 ·
Dzięki za radę i sugestie!

Kupiłem Lee Production 4-20 Pot od Grima w zeszły weekend i mam mnóstwo ołowianych jigów/ciężarków, które chciałbym odlać, zanim przejdę do plastikowych przynęt. Oprócz form widocznych poniżej, posiadam 2-funtowy ciężarek do dorsza i 8-uncjową formę do jigów z kulistym nosem (nie pokazano) oraz dostęp do formy do kul armatnich Do-It 2lb/3lb.

Z przyjemnością zapłacę za korzystanie z Państwa sprzętu, czy to w gotowym produkcie, czy też wypożyczę Państwu mój sprzęt do odlewania ołowiu, jeśli/kiedy nadejdzie czas, aby przejść do formowania tworzyw sztucznych.

Dziękuję z góry za Państwa wkład i hojność! Wesołych Świąt! 👍🏻

View attachment 1053167
Dlaczego są czarne?

#6 ·
Uwaga ostrzegawcza. Roy "Bait O Eggs" pomógł mi zacząć odlewać własne ogony. Pokazał mi, jak to zrobić w swoim sklepie. On jest takim facetem. Niestety opary wywołały u mnie potworny ból głowy i czułem się do niczego przez resztę dnia. Muszę być wrażliwy na stopiony plastik. W każdym razie należy zapewnić dobrą wentylację.

#7 ·
Uwaga ostrzegawcza. Roy "Bait O Eggs" pomógł mi w rozpoczęciu odlewania własnych ogonów. Pokazał mi, jak to zrobić w swoim warsztacie. On jest takim facetem. Niestety opary wywołały u mnie potworny ból głowy i czułem się do niczego przez resztę dnia. Muszę być wrażliwy na stopiony plastik. W każdym razie, używaj dużo wentylacji
Z pewnością zdaję sobie sprawę, że odlewanie ołowiu i tworzyw sztucznych wiąże się z toksycznymi chemikaliami i oparami. Nie widziałem nikogo noszącego środki ochrony indywidualnej w żadnym z filmów na YouTube, które oglądałem, co jest bardzo niepokojące. Mam sporo respiratorów z filtrami 3M P100 (różowymi). Nie wyobrażam sobie odlewania ołowiu lub topienia plastiku w garażu lub w pomieszczeniach. Zawsze wybierałem wietrzne dni do topienia (czyszczenia) ołowiu w celu wytworzenia wlewków. Kupiłem patelnię w St. Vincent DePaul (to jak Goodwill), aby podgrzać moje formy ołowiane. Nie jestem pewien, czy skończę odlewać przynęty pływające, czy po prostu je kupię. Mazama chce 3,50 $ za 7-calową przynętę pływającą wykonaną przez Candy Bar Slider, która kosztuje 2,99 $ w Squid Co Tackle, a Pit Bull Tackle ma 8-calową za 2,89 $ za przynętę. Mogę zamówić kilka 8-calowych lub 7-calowych i zrobić to, co zrobił ten dżentelmen. 🤷🏻

#9 ·
Smutno mi słyszeć, że twój kumpel odebrał sobie życie. Wylewam 1-2 ołowiu rocznie, zawsze na zewnątrz i zazwyczaj w gorące, wietrzne dni. Nie sądzę, żebym mógł sobie pozwolić na zakup niezbędnych ciężarków i jigów bez samodzielnego odlewania ołowiu. Zazwyczaj gubię 2-4 jigi rurowe na wyprawę i 2-4 ciężarki kulowe lub trumienne po 2-3 funty każdy na wyprawach na halibuta.

Niestety, nie mam nieograniczonej ilości dolarów na rekreację, dlatego odrestaurowałem swój Skipjack 20 Open z 1970 roku. Robię wszystko, co w mojej mocy, aby zaoszczędzić pieniądze, zachować bezpieczeństwo i dobrze się bawić! 🤷🏻‍♂️

Attachments

#11 ·
Przykro mi słyszeć, że twój kumpel odebrał sobie życie. Wylewam 1-2 ołowiu rocznie, zawsze na zewnątrz i zazwyczaj w gorące, wietrzne dni. Nie sądzę, żebym mógł sobie pozwolić na kupno niezbędnych ciężarków i jigów bez samodzielnego odlewania ołowiu. Zazwyczaj gubię 2-4 jigi rurowe na wycieczkę i 2-4 ciężarki kulowe lub trumienne po 2-3 funty każdy podczas wypraw na halibuta.

Niestety, nie mam nieograniczonej ilości pieniędzy na rekreację, dlatego odrestaurowałem swój Skipjack 20 Open z 1970 roku. Robię wszystko, co w mojej mocy, aby zaoszczędzić pieniądze, być bezpiecznym i dobrze się bawić! 🤷🏻‍♂️

View attachment 1053231
Stwierdzam, że już niewiele wylewam. Wydaje się, że jedyne rzeczy, które mam tendencję do gubienia, to jigi rurowe, więc wylewam je raz w roku.

#10 · (Edited)
Mogę ci powiedzieć, że robienie własnych jigów, pirksów i tworzyw sztucznych to bardzo uzależniające zajęcie. Robię to od co najmniej 40 lat. Jestem pewien, że istnieją pewne zagrożenia dla zdrowia, zwłaszcza ze strony ołowiu, ale plastisol lub wlewanie tworzyw sztucznych, choć nie jest to dobre dla oddychania oparami, zwłaszcza jeśli przypalisz plastik, jest naprawdę dość bezpieczne. Używaj wentylatora i trzymaj drzwi lub okna otwarte. Nigdy w tych wszystkich latach nie nosiłem respiratora i nie cierpię na nadmierne problemy z oddychaniem, które nie są zgodne z paleniem 2 paczek dziennie, dopóki nie rzuciłem w wieku 35 lat (mam teraz 78 lat). Możesz zacząć bardzo mały, tanią kuchenkę mikrofalową, tanią patelnię, kilka szklanek miarowych pyrex o pojemności jednej filiżanki i otwartą formę do wlewania, która spełnia twoje wymagania wędkarskie. Nie musisz nawet kupować plastisolu, aby zacząć, po prostu poddaj recyklingowi wszystkie podarte tworzywa sztuczne, na które wydałeś dużo pieniędzy, topią się dobrze i jeśli jesteś wybiórczy co do kolorów, możesz uzyskać całkiem dobre wyniki. Chociaż wtryskowe formowanie tworzyw sztucznych daje w pełni okrągły produkt, chyba że chcesz wydać dużo pieniędzy na wtryskiwacze i drogie formy, otwarte wlewanie jest drogą do celu. Na eBay jest całkiem dobrze wyglądająca aluminiowa forma za 59 dolarów, która ma 4 3/4 cala długości. Wkrótce będziesz chciał kupić trochę plastisolu, ale nie musisz też zaczynać od dużych ilości. Lubię aluminiowe formy bardziej niż gumowe formy RTV (tańsze), ponieważ można podgrzać formę do ~200 stopni na patelni, a następnie wlać różne kolory, aby zrobić przynętę laminowaną bez zimnych pęknięć (jedna warstwa nie przylega do następnej). Możesz nawet używać kredek jako barwników. Fakt, że Kalifornia nie zakazała plastisolu (to w zasadzie PVC jak rury wodne w postaci płynnej) do produkcji własnych miękkich tworzyw sztucznych, może coś mówić o jego bezpieczeństwie.

#13 ·
to dwukolorowe odlewanie formy aluminiowej z otwartą górą. Czy to coś takiego miałeś na myśli?
To właśnie to. Coś w zakresie od 6" do 9", co mogę głęboko upuścić dla czarniaków i halibuta. Stwierdziłem, że przynęty NLBN (No Live Bait Needed) i Madame Lure Co. są mniej więcej tym, co chcę odlewać, ale nie jestem zainteresowany płaceniem 6 do 7 dolarów za przynętę. 8-calowy ogon NLBN paddle kosztuje 5 dolarów za przynętę i ma 2 uncje plastiku. Sprzedawca na eBayu ma masywną formę w stylu "Slugo", która tworzy przynęty o długości od 9" do 12", które kosztują od 3 do 5 dolarów za przynętę na stronie internetowej Lunker City.

Wygląda na to, że mogę uzyskać mniej toksyczną mieszankę (bez ftalanów) plastisolu od dostawcy o nazwie Dead On Plastics w Michigan. 5-galonowe wiadro kosztuje 109,99 dolarów i ma 640 uncji płynu. Jeśli każda przynęta waży 2 uncje i zakładam 5% odpadów, mogę zrobić 300 przynęt na wiadro. Dodaj koszt formy 109 dolarów, trochę barwnika, trochę brokatu/proszku i masz 1 dolara za przynętę, nie licząc czasu. Trudno obliczyć ryzyko dla zdrowia związane z tą aktywnością... Może nie warto!

Jak w przypadku większości rzeczy związanych z wędkowaniem, z pewnością byłaby to praca z miłości.

#16 ·
Cóż, oficjalnie podjąłem decyzję i kupiłem moje pierwsze formy do odlewania przynęt silikonowych. Znalazłem je używane na Mercari i zapłaciłem 28,80 $ (łącznie) za kilka (5) 5 silikonowych form do odlewania przynęt 8,5", 6,5", 4" i dwie formy 3", które wydają się być wysyłane z Haddon Hgts, NJ.
Image

Zakładam, że były to przynęty, które zostały wykonane dla bassów paskowych i/lub tuńczyka i wydają się być szerokimi korpusami, które mogłyby być używane do wędkowania w naszej okolicy. Jestem bardzo podekscytowany, aby odlać moje pierwsze przynęty i podzielić się historiami sukcesów i porażek ze społecznością. Naprawdę doceniam opinie i zachętę od wszystkich! 🙏🏻

Attachments

#18 ·
Mam nadzieję, że będę mógł dobrze się bawić, złowić więcej ryb i podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z innymi w społeczności. Jakiś czas temu zauważyłem post od „pirk fan”, w którym rozdał kilka przynęt typu swimbait i twin tails komuś w społeczności. To naprawdę fajne i chciałbym zrobić to samo, kiedy zacznę produkcję.

P.S. Sheldon High School tutaj w Eugene ma klub wędkarski, który założył Justin Herbert i mam nadzieję, że wleję trochę przynęt dla dzieci w klubie. Mam dużo sprzętu do łowienia basów, który zgromadziłem dorastając na California Delta, którego rzadko (jeśli w ogóle) używam i mam nadzieję, że będę mógł go przekazać dzieciom, które nie mogą sobie pozwolić na jego zakup.

#21 · (Edited)
Zaakceptowałem, że nigdy nie zaoszczędzę pieniędzy, wlewając własne swimbaity. Teraz, gdy już to zrobiłem. Naprawdę lubię je robić, łowić i przekazywać innym. Dostępność, wybór i ceny tutaj (Salem, Albany, Newport) są naprawdę słabe i to główny powód, dla którego zacząłem robić własne. Mimo to po prostu lubię rzemiosło wędkarskie i prawdopodobnie i tak zrobiłbym własne. Oddaję więcej niż używam, mimo że zaopatruję łódź i kapitana, a jego emerytowani kumple zużywają kilkaset rocznie, to bardzo pomaga. Koniec z narzekaniem na wyrywanie co drugiego tuńczyka, po prostu chwyć kolejnego! Kilka lat temu ifisher, "Bait O Eggs", prezentował prezentacje na temat samodzielnego robienia swimbaitów na Saltwater Sportman's Show, co było świetnym przykładem z pierwszej ręki. Wykonał świetną robotę, pokazując, że można to zrobić przy minimalnym budżecie. Oczywiście teraz to całkowicie nie wchodzi w grę, kupuję aluminiowe formy i podwójne wtryskiwacze!

Kilka przemyśleń i zasobów; Post fana Pirka tutaj na ifish był bardzo pomocny. Silikonowe formy to świetne miejsce na początek, lurecraft ma ogromny wybór. Pistolet na gorące powietrze pomoże zapobiec pęknięciom na wielokolorowych odlewach. Nasze główki jigowe do wody słonej są znacznie większe niż te używane do wędkowania w wodach słodkich. Używam gorącego gwoździa, aby otworzyć miejsce dla tych główek jigowych, co znacznie zmniejsza obciążenie przynęty, aby zmniejszyć rozłupywanie. Bait Plastics ma w rozsądnej cenie pięciogalonową ofertę, wybierz swój wybór galonowych dzbanków z plastisolu. Brokat Hobby Lobby sprawdza się dobrze w tej cenie i wyborze. Mają nawet kilka pigmentów w proszku w dziale ze świecami. Ale musisz być dość pewny swojej męskości, aby podejść do kasy z pełną ręką pojemników z brokatem, gdy jest w sprzedaży! Myślę, że Dead On Plastics ma zestaw startowy.

YouTube to świetne źródło informacji, przykłady w bród, od pigmentów kolorystycznych, brokatu, różnych produktów i uczenia się na błędach innych. Dwa moje ulubione to "World's Worst Fishing" i "SDG Custom Lurecraft".

Bezpieczeństwo; Już wspomniałeś, opary. Otwieram drzwi i mam wentylatory poruszające dużą ilością powietrza. W tym roku prawdopodobnie zainstaluję dedykowany wentylator wyciągowy. Uważaj na ponowne topienie. Mikrofale i Pyrex nie lubią metalu. Złamany stary, zardzewiały haczyk wślizgujący się do twoich ponownych topień rozbije Pyrex i da fajny pokaz świetlny w kuchence mikrofalowej! Użyj termometru do natychmiastowego odczytu, aby sprawdzić temperaturę. Podchodź do temperatur w segmentach. Przegotowany plastisol jest obrzydliwy! Gorący plastisol na nagiej skórze ssie!

Mimo tych zagrożeń. Naprawdę lubię robić własne tworzywa sztuczne. Wygląda na to, że jesteś kilka godzin na południe ode mnie, ale możesz wpaść i sprawdzić wlewanie z pierwszej ręki. Jestem w North Santiam Canyon, Lyons, Oregon.

#22 ·
Zapomniałem, czy chcesz kupić od kogoś lokalnie. Eat Me Tackle jest lokalny i ma dobry wybór.

Źródła zaopatrzenia;
formy silikonowe - LurePartsonline, którzy wykupili Lurecraft, myślę, że mają również pigmenty, plastisol, mnóstwo rzeczy. BarlowsTackle, BaitPlastics, Lureworks, Deadonplastix, m-fmanufacturing.

Obecnie używam otwartych form aluminiowych na płycie grzewczej do wielokolorowych przynęt pływających. Możesz kontrolować temperaturę plastisolu i uzyskać wspaniałe rezultaty w gotowym produkcie. Również aluminiowe formy wtryskowe do przynęt pływających i dużych larw dla lings. Źródła form to basstackle, fatguysfishing, epicbaitmolds, do-itmolds, które wypróbowałem. AnglingAI ma kilka dobrze wyglądających form, ale jeszcze ich nie wypróbowałem. Ale to wszystko kosztuje znacznie więcej niż potrzeba i na pewno nie obniżysz kosztów produkcji własnych.

Och, i jest zmiana koloru, zmiana halo, proszki mikowe i dodatki do wszelkiego rodzaju fajnych efektów ze świata lakierów samochodowych, których używają. Ciągle mówię, że zostawię to wędkarzom basowym, ale przyciągają uwagę wędkarzy!

#23 ·
Wpadłem do lokalnego sklepu z rękodziełem, używaną sztuką i do sklepu z używanymi rzeczami w poszukiwaniu taniej kuchenki mikrofalowej i miarek Pyrex. Znalazłem naprawdę fajny proszek miki, który mam nadzieję włączyć do plastizolu. Formy są w transporcie i powinny dotrzeć 6 stycznia.
2025 zapowiada się na bardzo kolorowy rok! 👀🌈😉

#26 ·
Zamiast szaleć i otwierać portfel na ogromny zestaw próbek płynnych pigmentów i proszków, postanowiłem wypróbować podejście K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid) do produkcji przynęt. Zamierzam spróbować użyć starych kredek do pigmentu mojej przynęty i zobaczyć, czy tani brokat w sklepie z artykułami rzemieślniczymi działa, zanim wskoczę w kolejne hobby na dziko. Wyniki są imponujące w poniższym filmie, więc mam nadzieję, że uda mi się powtórzyć wyniki z moimi ręcznie odlewanymi swimbaitami.

#27 ·
Zacząłem robić przynęty pływające około rok temu. Moja ekipa i ja zużywaliśmy sporo zarówno na tuńczyka, jak i ryby denne, więc pomyślałem, że zaoszczędzę nam wszystkim trochę pieniędzy i zacznę robić je sam.

Zacząłem od kilku ręcznych form odlewniczych, a potem szybko wpadłem w króliczą norę. Mam wtryskiwacze, komory próżniowe, nowe formy plus całą przestrzeń do ich tworzenia. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek zaoszczędzę pieniądze, ale to świetna zabawa!

Proszki miki są świetne i dają naprawdę ładne wzory kolorystyczne. Może być jednak trochę trudniej je wymieszać bez pęcherzyków powietrza. Jeśli masz w pobliżu Micheal's, ich brokat marki „Recollections” działa świetnie i nie krwawi. Mają na to też cały czas wyprzedaże.

Image

Kiedy już zaczniesz, polecam wypróbowanie BP 342, aby zobaczyć, jak Ci się podoba. Jest nieco trudniejszy do wlania niż 262, ale trwałość jest dobra dla naszych słonowodnych ryb. Miałem przynęty rozerwane na strzępy po dużej liczbie Lings, ale ogony nadal będą przymocowane i nadające się do łowienia znacznie dłużej niż przynęty z półki.

Image

Image

Image

#29 ·
Luke,
Mogę zapytać, jakiej formy używasz do swimbaitów na 2 górnych zdjęciach? Trudno znaleźć wzory/formy swimbaitów, które są proporcjonalne do główek jigowych, których często używamy w PNW. Wygląda na to, że pasowałoby to dobrze do główek jigowych w stylu 9 shad lub główek jigowych typu bullet.

#30 ·
@fishin Tak, zajęło mi trochę czasu, zanim znalazłem takie, które dobrze sprawdzają się w naszym łowisku, niewiele ich jest na rynku, a niestandardowe formy są drogie. Te to formy FatGuysFishing „Hunter”.

Większa to ich forma 7", a mniejsza to forma 5".
Image

7" ma główkę typu bullet o wadze 8 uncji. 5" po lewej stronie ma główkę typu bullet o wadze 3 uncji. Pozostałe dwa mają po 1,5 uncji. Z prawej strony trochę odcięto z przodu, aby uzyskać mniejszy profil.

#32 ·
Zacząłem wlewać własne tworzywa sztuczne jakiś czas temu. Nadal ich wszystkich nie użyłem. Wlałem własne główki jigowe. Nadal ich wszystkich nie użyłem. Obie rzeczy są fajne. Mam torby pełne squiddy octo*****, stworzeń lol.
Zdjęcia!
To wygląda na fajną zabawę. Myślałem o tym. Nie jestem pewien, czy używam wystarczająco dużo, aby to uzasadnić. 🤔

#37 ·
Wyszukiwanie w Google „Hogy Flounder”, jego zdjęcie wygląda dla mnie jak jedno z nich. Świetna przynęta, zastanawiam się nad kupnem formy, aby zrobić coś podobnego.

Jedynym problemem, jaki z nimi mam, jest łowienie na głębokości. Płaski profil naprawdę wydaje się być przesuwany, jeśli jest duży prąd. Działa jednak świetnie, gdy prąd jest niski lub gdy jest płytko.

Fishermans Gold również robi jeden, który jest podobny.

#39 · (Edited)
W końcu znalazłem trochę czasu, aby dziś po południu odpalić Lee's Lead Hot Pot. Stopienie 3 sztabek babeczek zajęło tylko 20 minut na ustawieniu #3. Przynęty shad head są w rozmiarach 1 oz, 1 1/2 oz i 2 oz. Użyto haczyków 6/0 Eagle Claw 650 Duratin do większych głów w słonej wodzie i Mustad Black Nickel Style #32746 Black Nickel do użytku w słodkiej wodzie. Zaczęło się od 4 oz Do-It Flutter Jigs i będę wylewał sporo 3 oz i 2 oz flutter jigs na sezon tuńczykowy.

#40 ·
Moje pierwsze gotowanie plastisolu nie było takie złe, ale nie jestem zakochany w chudych formach przynęt pływających, które kupiłem. Pewnie będą dobrze łowić, ale myślę, że zainwestuję w kilka kolejnych form i dopracuję moje przepisy na kolory w nadchodzących tygodniach. Złoty proszek miki ze złotym i srebrnym brokatem wygląda najlepiej. Upuściłem 1/3 białej kredki i nie byłem pod wrażeniem. Dodałem trochę zielonego proszku miki i niewiele to dało, więc myślę, że po prostu użyję proszku miki i brokatu do koloru i błysku.

Attachments

#41 ·
Mój pierwszy raz gotowania plastisolu nie był taki zły, ale nie jestem zakochany w formach do przynęt typu skinny swimbait, które kupiłem. Pewnie będą dobrze łowić, ale myślę, że zainwestuję w kilka kolejnych form i dopracuję moje przepisy na kolory w nadchodzących tygodniach. Złoty proszek miki ze złotym i srebrnym brokatem wygląda najlepiej. Upuściłem 1/3 białej kredki i nie byłem pod wrażeniem. Dodałem trochę zielonego proszku miki i niewiele to dało, więc myślę, że po prostu użyję proszku miki i brokatu do koloru i błysku.
Będziesz chciał zawiązać na nich kilka haczyków typu cheater, w przeciwnym razie będziesz po prostu tracił ogony.