Zaakceptowałem, że nigdy nie zaoszczędzę pieniędzy, wlewając własne swimbaity. Teraz, gdy już to zrobiłem. Naprawdę lubię je robić, łowić i przekazywać innym. Dostępność, wybór i ceny tutaj (Salem, Albany, Newport) są naprawdę słabe i to główny powód, dla którego zacząłem robić własne. Mimo to po prostu lubię rzemiosło wędkarskie i prawdopodobnie i tak zrobiłbym własne. Oddaję więcej niż używam, mimo że zaopatruję łódź i kapitana, a jego emerytowani kumple zużywają kilkaset rocznie, to bardzo pomaga. Koniec z narzekaniem na wyrywanie co drugiego tuńczyka, po prostu chwyć kolejnego! Kilka lat temu ifisher, "Bait O Eggs", prezentował prezentacje na temat samodzielnego robienia swimbaitów na Saltwater Sportman's Show, co było świetnym przykładem z pierwszej ręki. Wykonał świetną robotę, pokazując, że można to zrobić przy minimalnym budżecie. Oczywiście teraz to całkowicie nie wchodzi w grę, kupuję aluminiowe formy i podwójne wtryskiwacze!
Kilka przemyśleń i zasobów; Post fana Pirka tutaj na ifish był bardzo pomocny. Silikonowe formy to świetne miejsce na początek, lurecraft ma ogromny wybór. Pistolet na gorące powietrze pomoże zapobiec pęknięciom na wielokolorowych odlewach. Nasze główki jigowe do wody słonej są znacznie większe niż te używane do wędkowania w wodach słodkich. Używam gorącego gwoździa, aby otworzyć miejsce dla tych główek jigowych, co znacznie zmniejsza obciążenie przynęty, aby zmniejszyć rozłupywanie. Bait Plastics ma w rozsądnej cenie pięciogalonową ofertę, wybierz swój wybór galonowych dzbanków z plastisolu. Brokat Hobby Lobby sprawdza się dobrze w tej cenie i wyborze. Mają nawet kilka pigmentów w proszku w dziale ze świecami. Ale musisz być dość pewny swojej męskości, aby podejść do kasy z pełną ręką pojemników z brokatem, gdy jest w sprzedaży! Myślę, że Dead On Plastics ma zestaw startowy.
YouTube to świetne źródło informacji, przykłady w bród, od pigmentów kolorystycznych, brokatu, różnych produktów i uczenia się na błędach innych. Dwa moje ulubione to "World's Worst Fishing" i "SDG Custom Lurecraft".
Bezpieczeństwo; Już wspomniałeś, opary. Otwieram drzwi i mam wentylatory poruszające dużą ilością powietrza. W tym roku prawdopodobnie zainstaluję dedykowany wentylator wyciągowy. Uważaj na ponowne topienie. Mikrofale i Pyrex nie lubią metalu. Złamany stary, zardzewiały haczyk wślizgujący się do twoich ponownych topień rozbije Pyrex i da fajny pokaz świetlny w kuchence mikrofalowej! Użyj termometru do natychmiastowego odczytu, aby sprawdzić temperaturę. Podchodź do temperatur w segmentach. Przegotowany plastisol jest obrzydliwy! Gorący plastisol na nagiej skórze ssie!
Mimo tych zagrożeń. Naprawdę lubię robić własne tworzywa sztuczne. Wygląda na to, że jesteś kilka godzin na południe ode mnie, ale możesz wpaść i sprawdzić wlewanie z pierwszej ręki. Jestem w North Santiam Canyon, Lyons, Oregon.