IFish Fishing Forum banner

Łowienie w wylęgarni na rzece Sandy?

17K views 38 replies 20 participants last post by  Finsalong  
#1 ·
Jestem więc bardzo początkujący w łowieniu łososi/pstrągów stalowych. Uczyłem się podstaw na Alsea przez ostatnie kilka miesięcy. Planuję wybrać się na Sandy z Salem na łowienie z brzegu pstrągów stalowych. Moje pytanie brzmi: czy wszystkie systemy rzeczne są w zasadzie takie same? Zacząć w wylęgarni i zobaczyć poziom wody, aby dowiedzieć się, jak daleko w dół łowić (niska woda łowić nisko, wysoka woda łowić wysoko)? Lub wszelkie wskazówki dotyczące Sandy również byłyby mile widziane. Z góry dziękuję!

#2 ·
Jestem bardzo początkujący w łowieniu łososi/pstrągów tęczowych. Uczyłem się na Alsea przez ostatnie kilka miesięcy. Planuję wybrać się na Sandy z Salem na łowienie z brzegu pstrągów tęczowych. Moje pytanie brzmi: czy wszystkie systemy rzeczne są zasadniczo takie same? Zaczynać w wylęgarni i sprawdzać poziom wody, aby dowiedzieć się, jak daleko w dół łowić (niska woda łowić nisko, wysoka woda łowić wysoko)? Lub wszelkie wskazówki dotyczące Sandy również byłyby mile widziane. Z góry dziękuję!
Łowię na Sandy od bardzo dawna. To wiem. Sandy ma całkiem przyzwoity bieg chinooków wiosennych począwszy od końca maja. Lubię Oxbow Park i Dodge Park. Przędzarki i szarpanie jigiem, spławik i jajka czasami. Bieg coho jest również całkiem dobry. Te same metody. Koniec sierpnia. W Dodge Park są teraz zimowe pstrągi tęczowe, ale większość z nich to "tubylcy". Powiedziałbym, że około pięćdziesięciu procent springerów i coho to tak zwani tubylcy. Wiem, że dostanę za to reprymendę od apologetów O.D.F.W., ale nie są to tubylcy, tylko nieobcięte ryby. Myślę, że można o tym dyskutować w nieskończoność. W zeszłym roku złowiłem 20 coho, 8 było do zatrzymania. Złowiłem 15 springerów, 4 były do zatrzymania. Ale znam jednego gościa, który złowił 17 springerów, wszystkie do zatrzymania. Szczęście w nieszczęściu. Wszystko w Oxbow Park. Łowienie letnich pstrągów tęczowych jest w najlepszym razie OK. Zima stalowa to katastrofa. Możesz dołączyć do snag fest dla coho w Cedar Creek, nie dla mnie. To wszystko z brzegu. Jeśli chcesz więcej szczegółów, możesz wysłać mi PW i zostawić numer telefonu, za dużo do pisania. Naprawdę lubię Oxbow. Czasami może być trochę tłoczno, ale nadal jest dość spokojnie, w przeciwieństwie do tego cyrku w Oregon City. Kilka miesięcy temu zadzwoniłem do wylęgarni w Cedar, chcąc wiedzieć, jaki był w zeszłym roku stan zimowych pstrągów tęczowych. Jakiś pracownik odmówił mi powiedzenia i powiedział, że jesteśmy po prostu rozpieszczani przez dobre biegi z przeszłości i rozłączył się. Nigdy nie miałem okazji zdobyć nazwiska, żeby móc pomóc mu w korekcie nastawienia. Pomimo tego wszystkiego uwielbiam Oxbow i Dodge Park.

#6 · (Edited)
Łowię na Sandy od bardzo dawna. To jest to, co wiem. Sandy ma całkiem przyzwoity bieg wiosennych chinooków, zaczynając od końca maja. Lubię Oxbow Park i Dodge Park. Przędzarki i szarpanie jigiem, spławik i jajka czasami. Bieg coho jest również całkiem dobry. Te same metody. Koniec sierpnia. W Dodge Park są teraz zimowe pstrągi tęczowe, ale większość z nich to "tubylcy". Powiedziałbym, że około pięćdziesięciu procent springerów i coho to tak zwani tubylcy. Wiem, że dostanę za to reprymendę od apologetów O.D.F.W., ale nie są to tubylcy, tylko nieobcięte ryby. Myślę, że można o tym dyskutować w nieskończoność. W zeszłym roku złowiłem 20 coho, 8 było do zatrzymania. Złowiłem 15 springerów, 4 były do zatrzymania. Ale znam jednego gościa, który złowił 17 springerów, wszystkie do zatrzymania. Szczęście w losowaniu. Wszystko w Oxbow Park. Letnie łowienie pstrągów tęczowych jest w najlepszym razie w porządku. Zima to katastrofa. Możesz dołączyć do snag festiwalu dla coho w Cedar Creek, ale nie dla mnie. To wszystko z brzegu. Jeśli chcesz więcej szczegółów, możesz wysłać mi PW i zostawić numer telefonu, za dużo do pisania. Naprawdę lubię Oxbow. Czasami może być trochę tłoczno, ale nadal jest dość spokojnie, w przeciwieństwie do tego cyrku w Oregon City. Kilka miesięcy temu zadzwoniłem do wylęgarni w Cedar, chcąc dowiedzieć się, jaka była liczba zimowych pstrągów tęczowych w zeszłym roku. Jakiś pracownik odmówił mi powiedzenia i powiedział, że jesteśmy po prostu rozpieszczani przez dobre biegi z przeszłości i się rozłączył. Nigdy nie miałem okazji zdobyć nazwiska, żebym mógł pomóc mu w korekcie nastawienia. Pomimo tego wszystkiego uwielbiam Oxbow i Dodge Park.
Jeśli chcesz danych dotyczących powrotów do wylęgarni ODFW, możesz je znaleźć w raportach ODFW Annual Propagation na stronie internetowej "Hatchery". Zwroty są pokazane według gatunku i wylęgarni w tabeli 13. 2021 jest tam wraz z raportami z poprzednich lat.

#3 ·
Jeśli wybierasz się do wylęgarni na Sandy, przygotuj się na wędrówkę w dół i z powrotem w górę góry. Będziesz miał również towarzystwo, więc nie zdziw się, jeśli ktoś przejdzie tuż obok ciebie i zarzuci wędkę. W wylęgarni zawsze będą ryby. To zależy tylko od tego, ile ich jest i gdzie się trzymają. Ale zasada „mało ryb – nisko, dużo ryb – wysoko” jest generalnie dobrą zasadą, której należy przestrzegać.

#4 ·
Jestem bardzo początkujący w łowieniu łososi/pstrągów tęczowych. Uczyłem się podstaw na Alsea przez ostatnie kilka miesięcy. Planuję wybrać się na Sandy z Salem na łowienie z brzegu pstrągów tęczowych. Moje pytanie brzmi: czy wszystkie systemy rzeczne są w zasadzie takie same? Zacząć w wylęgarni i sprawdzić poziom wody, aby dowiedzieć się, jak daleko w dół łowić (niska woda, niska ryba, wysoka woda, wysoka ryba)? Lub wszelkie wskazówki dotyczące Sandy również byłyby mile widziane. Z góry dziękuję!
Pamiętaj, że jest o wiele więcej miejsc, gdzie można złowić łososia, The Columbia pluncking, The Clack. Mam łódź, ale o wiele lepiej radzę sobie na brzegu. To głównie kraby.

#5 ·
Na piaszczystej plaży nie radziłbym iść do wylęgarni, chyba że planujesz łowić tylko tam. Niezależnie od wielkości lub czasu trwania biegu, trudno będzie znaleźć miejsce bez obecności kogoś w tym systemie. Dodatkowo długa wędrówka i jazda do innego miejsca pochłonie dużo światła dziennego. W obecnych warunkach radziłbym spróbować dodge park, nisko w rzece i trochę więcej miejsca do eksploracji (dobra woda do trzymania również). Jeśli nie przeszkadzają ci tłumy, idź wcześnie do wylęgarni i podążaj za innymi wędkarzami, widziałem już wielokrotnie wybuchy gniewu wędkarzy w cedar creek.

#7 ·
Ja również łowiłem na Sandy przez wiele, wiele lat. Jeśli to Twoja pierwsza wyprawa na Sandy, osobiście nie łowiłbym w wylęgarni. To kawałek drogi w dół do rzeki i z powrotem. Robi się tam również dość tłoczno. Skupiłbym się na obszarze Oxbow Park (osobiście mój ulubiony do łowienia z brzegu). Jest też dobry dostęp do brzegu w Dabney Park, a także w okolicach Lewis and Clark Park w górę rzeki, za Glenn Otto Park. Pamiętaj, że za wstęp do Oxbow i Dabney Parks trzeba płacić (Dabney tylko kartą kredytową). Lewis and Clark oraz Glenn Otto są bezpłatne......

Mam nadzieję, że to w czymś pomoże. Powodzenia, jeśli się wybierasz....

#8 ·
Ja również łowiłem na Sandy przez wiele, wiele lat. Jeśli to Twoja pierwsza wizyta na Sandy, osobiście nie łowiłbym w wylęgarni. To kawałek drogi w dół do rzeki i z powrotem. Robi się tam również dość tłoczno. Skupiłbym się na obszarze Oxbow Park (osobiście mój ulubiony do wędkowania z brzegu). Jest też przyzwoity dostęp do brzegu w Dabney Park, a także w pobliżu Lewis and Clark Park w górę rzeki, za Glenn Otto Park. Pamiętaj, że za wstęp do Oxbow i Dabney Parks trzeba płacić (Dabney tylko kartą kredytową). Lewis and Clark, a także Glenn Otto są bezpłatne......

Mam nadzieję, że to trochę pomoże. Powodzenia, jeśli się wybierasz....
Możesz również wejść na stronę Metro Parks i uzyskać przepustkę parkingową do Oxbow, co jest o wiele tańsze niż płacenie za każdym razem, gdy wchodzisz.

#15 ·
Hej szefie, dzięki za zamieszczenie tego wątku. Kiedy po raz pierwszy się tu przeprowadziłem, zostałem powitany przez wiele zamkniętych ust i po prostu powiedziano mi, żebym znalazł wodę i rzucił wszystko na nich, a w końcu dostaniesz jednego lol.

Nigdy nie znalazłem dobrego "honey hole", które mógłbym nazwać swoim własnym, ale złowiłem kilka głowaczy. Byłem studentem pielęgniarstwa, więc czas nie był po mojej stronie. Wyprowadziłem się po szkole i właśnie tu wróciłem i nie mogę się doczekać, aż zmoczę swoje żyłki.

Wychowałem się w AZ, więc bas i sum to wszystko, co znałem. Niektóre jeziora na dużej wysokości miały przyzwoite pstrągi, 8 do 10 cali. Ale pstrągi tutaj to zupełnie inna historia. Tak dobre walki, a potem ryby rzeczne, o człowieku, powiem ci.

Pierwszy raz, kiedy złowisz głowacza i wiesz o tym, o człowieku!

Idę jutro. Zamierzam sprawdzić Sandy.

Łowiłem dużo w Clack i Wilson. W Clack zawsze widziałem kilka rolek w McIver.

Wilson, jeśli masz dzień i możesz odbyć długą podróż, warto. Tak pięknie i po prostu wspaniały dzień na wodzie wszystko.

Powodzenia, a jeśli kiedykolwiek będziesz chciał z kimś pogadać i trochę poeksplorować, daj mi znać. Może nie znam miejsc, ale jestem gotów wyjść i je znaleźć.

#19 ·
Wyjście z wylęgarni to nie żart. Dodaj kilka ryb, a będzie jeszcze trudniej. Osobiście tłumy tam mi nie przeszkadzają. Zawsze mogę znaleźć względnie spokojne miejsce do wędkowania. Jestem również wieloletnim wędkarzem Sandy River. Moim zdaniem trudno pobić Oxbow.

#20 ·
To wyjście z wylęgarni to nie żart. Dodaj kilka ryb, a jest jeszcze trudniej. Osobiście tłumy tam mnie nie przeszkadzają. Zawsze mogę znaleźć względnie ciche miejsce do wędkowania. Jestem również wieloletnim wędkarzem Sandy River. Moim zdaniem trudno przebić Oxbow.
Tak dla Oxbow, coho nadchodzi wkrótce, do października.

#28 ·
Zgadzam się z tobą, Jagosh. Psy i wędkarstwo to złe połączenie, choćby ze względu na bezpieczeństwo psa. Moje psy zjadłyby wszystko, a na brzegach rzek jest mnóstwo rzeczy, których nie chcę, żeby mój pies jadł. Jeśli w pobliżu są inni ludzie, to kolejny poważny problem. Wszystko, co może pójść źle, pójdzie źle.

#34 · (Edited)
Sandy była moją ulubioną rzeką pstrąga stalowego z lat siedemdziesiątych, ale łowiłem tam przez prawie dziesięć lat. Uwielbiałem wędrować z Dodge Park zimą. W dawnych czasach łódź rzadko kiedy pokonywała trasę z Dodge do Oxbow. Teraz wierzę, że jest to zabronione, więc nie ma już wędrówek. Dużo dostępu do dobrej wody zostało utracone. Myślę, że rzeka była znacznie bardziej zatłoczona w latach 70. i 90. Często było łokieć w łokieć w najpopularniejszych biegach. Człowieku, ale to była zabawa...

#35 ·
Sandy była moją ulubioną rzeką dla pstrągów stalowych od lat siedemdziesiątych, ale nie łowiłem tam od prawie dziesięciu lat. Uwielbiałem wędrować z Dodge Park zimą. W tamtych czasach łódź rzadko kiedy pokonywała trasę z Dodge do Oxbow. Teraz wierzę, że jest to zabronione, więc nie ma już wędrówek. Dużo dostępu do dobrej wody zostało utracone. Myślę, że rzeka była o wiele bardziej zatłoczona w latach 70. i 90. Często było łokieć w łokieć w najbardziej popularnych biegach. Człowieku, ale to była zabawa...
Czy usunięcie tamy Marmot wiele zmieniło w sposobie, w jaki łowi się ryby w rzece?
(przepraszam za reaktywowanie starego wątku)