IFish Fishing Forum banner

Czy ktoś wie o aktualizacjach dotyczących molo Dash Point?

929 views 16 replies 6 participants last post by  spokey9  
#1 ·
Wracamy do WA do czerwca przyszłego roku i przeglądałem moje stare ulubione miejsca. Zobaczyłem, że molo Dash Point w obszarze 11 dźwięku było zamknięte. Po poszukiwaniach osi czasu lub aktualizacji (próbowałem nawet użyć AI) nie mogę znaleźć niczego poza informacją o zamknięciu w '23.

#2 ·
Tylko żartuję...

• Haha
Reactions: spokey9
#8 ·
Kiedyś łowiłem na tym molo, kiedy tam mieszkałem. Jest zamknięte ze "względów bezpieczeństwa" od 4 lat. Moja teoria jest taka, że lokalni właściciele domów mieli z tym coś wspólnego. Musi być miło nie mieć prostych rybaków psujących twoją wielomilionową okolicę.
"Lokalni" mają problem z rybakami, odkąd jest tam ten "nowy pomost" 😂 Pamiętam kłótnie pod koniec lat 80., kiedy mój tata i ja zaczęliśmy tam łowić łososia ze starego, malutkiego pomostu.

#10 ·
Byłem w pewnym stopniu zaangażowany w to od czasu nagłego zamknięcia, które było spowodowane szybszym pogorszeniem stanu niż przewidywała profesjonalna grupa inżynierów. Projekt wymiany przeszedł przez konsultacje społeczne, a pracownicy Parków przyznali, że są zobowiązani do zastąpienia go innym pomostem wędkarskim. Kolejne projekty zostały zawężone do dwóch, z których oba miały długi pomost do krawędzi głębokiej wody, z których jeden kończył się czymś, co opiszę jako głowicę młotkową, a drugi zakrętem 90 stopni w prawo, a następnie równolegle do głębokiej wody, zapewniając maksymalną przestrzeń na poręcze, aby przygotować łowienie ryb, zasadniczo tak jak obecna konstrukcja. Następnie Parki wystąpiły o pozwolenia na wykonanie prac geotechnicznych w celu ustalenia, co plaża może udźwignąć. Pozwolenia te zostały zatwierdzone, a prace inżynieryjne zakończone. Ostatnio słyszałem, że Parki prowadzą więcej prac projektowych. Chyba muszę skontaktować się z pracownikami, aby uzyskać najnowsze informacje i upewnić się, że interesy lokalnych wędkarzy są zaspokojone. Następnie pojawi się kwestia uzyskania pozwolenia od Korpusu Inżynierów, a następnie próba uzyskania finansowania. Komentarz redakcyjny: To doskonały przykład tego, dlaczego każdy rodzaj projektu morskiego musi zostać rozpoczęty z dużym wyprzedzeniem w stosunku do momentu, w którym konstrukcja zostanie uznana za niebezpieczną i odmówi się dostępu - zwłaszcza gdy została zbudowana z pieniędzy z dotacji stanowych jako pomost wędkarski.

#11 ·
Byłem w pewnym stopniu zaangażowany w to od czasu awaryjnego zamknięcia, które było spowodowane szybszym pogorszeniem stanu niż przewidywała profesjonalna grupa inżynierów. Projekt wymiany przeszedł przez publiczne konsultacje, a pracownicy Parks przyznali, że są zobowiązani do zastąpienia go innym pomostem wędkarskim. Kolejne projekty zostały zawężone do dwóch, z których oba miały długi pomost do krawędzi głębokiej wody, z których jeden kończył się czymś, co opiszę jako hammerhead, a drugi z zakrętem 90 stopni w prawo, a następnie równolegle do głębokiej wody, zapewniając maksymalną przestrzeń na szyny do wędkowania, mniej więcej tak jak obecna konstrukcja. Następnie Parks wystąpił o pozwolenia na wykonanie prac geotechnicznych w celu ustalenia, co plaża może utrzymać. Te pozwolenia zostały zatwierdzone, a prace inżynieryjne zakończone. Ostatnio słyszałem, że Parks prowadzi więcej prac projektowych. Chyba muszę skontaktować się z personelem, aby uzyskać najnowsze informacje i upewnić się, że interesy lokalnych wędkarzy z pomostu są zaspokojone. Następnie pojawi się kwestia uzyskania pozwolenia od Korpusu Inżynierów, a następnie próba uzyskania finansowania.

Komentarz redakcyjny: To doskonały przykład tego, dlaczego każdy rodzaj projektu morskiego musi być rozpoczęty z dużym wyprzedzeniem w stosunku do momentu, w którym konstrukcja zostanie uznana za niebezpieczną, a dostęp zostanie odmówiony - zwłaszcza gdy została zbudowana z pieniędzy z dotacji stanowych jako pomost wędkarski.
Mam nadzieję, że zrobią pomost w kształcie litery "T", podobny do tego w Les Davis. Więcej miejsca w głębi pomogłoby tym, którzy łowią flądry lub rzucają sidła na kraby w sezonie łososi. Robi się tam trochę tłoczno, gdy błyszczące ryby zaczynają przepływać 😂

#14 ·
Wczoraj wieczorem sprawdziłem status projektu i stronę internetową Parks, która nadal pokazuje go na etapie analizy sejsmicznej i modelowania obliczeń. Niestety Parks nie podaje dat, kiedy etap jest inicjowany, a następnie kończony. Wysłałem e-mail do kierownika projektu Parks w celu uzyskania aktualizacji statusu i opublikuję tutaj, gdy tylko ją otrzymam.